7 gratis energiebesparende tips

Duurzaam leven is meer dan alleen het nemen van energiebesparende maatregelen. Bewuster omgaan met energie, daar kan je vandaag al mee beginnen! Lees in deze blog een overzicht van 7 (gratis) energiebesparende tips.

1. Sluit deuren in huis:
Energie besparen begint bij de energie in huis houden. Door je huis goed te isoleren heb je minder energie nodig om het huis warm (of koel) te houden. Het helpt zelfs al om de kamerdeuren goed te sluiten en alleen de ruimtes te verwarmen waarin je op dat moment aanwezig bent. Overdrijf de volledige isolatie thuis echter niet, je moet je huis wel goed blijven ventileren want vochtige lucht is namelijk veel lastiger op te warmen. Gooi dus ’s ochtends lekker even de ramen open! Met deze maatregelen kan je tot wel €240 per jaar besparen (bron: Milieu Centraal)

2. Kook slim:
Kook je eten niet met onnodig veel water. Meer water in je pan kost automatisch ook meer energie om te verwarmen. Vaak heb je veel minder nodig dan je denkt! Bijkomend voordeel is dat je waarschijnlijk ook een kleinere pan kan gebruiken. Dit bespaart ook energie omdat je eten op die manier sneller warm wordt.

3. Gebruik de energiebesparende functie van je computer:
Deze zit er niet voor niets op! Op het moment dat je deze inschakelt zal je computer alleen de hardware gebruiken die het op dat moment nodig heeft. Snelle truc om makkelijk energie te besparen.

4. Ontdooi de vriezer:
Zodra de vriezer een laag ijs van meer dan 1 cm heeft verbruikt deze meer energie dan nodig is. Ontdooi je vriezer een paar keer per jaar en je zal als snel €10 – €20 per jaar besparen.

5. Douche korter:
Door lang te douchen verbruik je niet alleen onnodig veel water maar het kost ook veel energie om al dat water warm te krijgen. Door slechts 1 minuut korter te douchen bespaar je al op jaarbasis 55 euro. Voor een gezin van 4 personen is dat in totaal €220.

6. Was op minder graden:
Probeer de was die je normaal gesproken op 60 graden wast op 40 graden te wassen en op 40 graden op 30 graden. Je zal zien dat je was net zo schoon wordt, terwijl je wel veel energie bespaart. Ook hebben veel wasmachines tegenwoordig een ‘daily express’ knop waarmee je in een halfuurtje een volledig wasprogramma draait. Dit bespaart weer water en energie en je kleren worden nog steeds schoon!

7. Zet de temperatuur van je koelkast niet te laag:
Eten kan je al op 7 graden bewaren en lager dan 4 graden is niet nodig. Als je de koelkast op minder graden zet kost het meer energie om de koelkast koud te krijgen terwijl dit niet nodig is voor je eten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.