Energie besparen als je op vakantie bent

De vakantie komt er weer bijna aan, veel mensen gaan dan 1 of meerdere weken van huis. Ken je deze situatie. Wanneer je jouw huis netjes afsluit, denk dan ook eens aan onderstaande tips. Zo bespaar je geld en energie als je op vakantie bent: dat kan je beter daar uitgeven!

Trek je stekkers eruit
Sommige apparaten gebruiken ook energie terwijl ze op stand-by of ‘uit’ staan, terwijl de stekker nog wel in het stopcontact zit. Een gemiddeld huishouden is jaarlijks zo’n 90 euro kwijt aan dit zogeheten ‘sluipverbruik’. Trek voor je op vakantie gaat de stekkers uit het stopcontact. Zo verbruik je minder energie en bespaar je geld. Bijkomend voordeel is dat je de kans verkleint op bliksemschade en brand door kortsluiting.
Zet je Quooker of andere elektrische boiler uit
Ga je meer dan een week weg? Via een Quooker, keukenboiler of elektrische boiler kan je constant beschikken over warm water. Wanneer je op vakantie bent is dat niet nodig natuurlijk. Trek daarom ook hier de stekkers eruit of schakel ze op andere wijze uit. Het is belangrijk dat je na terugkomst wel goed doorspoelt om legionellabesmetting tegen te gaan.
Thermostaat aanpassen
Zet je thermostaat op 7 graden als je op vakantie gaat.
Zet koelkast uit
Je gaat op vakantie dus je moet toch alle restjes op eten of weggooien. De koelkast uitdoen bespaart je al snel weer wat geld, vooral als je te maken hebt met een oude koelkast. Het is handig om de deur open te laten tegen nare luchtjes. Geen zin om koelkast of vriezer uit te doen? Zet ze dan op standje 1.
Doe je lampen geheel uit en pas de tijdschakelaars aan
Pas eventueel de tijden aan waarop de lampen aan en uitgaan, zodat ze minder lang aan staan.
Wil jij ook energie besparen?
GreenHome is gestart vanuit de constatering dat Nederland langzaam verduurzaamt. Te langzaam, terwijl er volop kansen zijn om het beter te doen. Ontdek hoe GreenHome jou kan helpen om je woning te verduurzamen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *